Muzeul Satului
Locații
Suntem o țară mică, dar avem locații variate și impresionante.
Muzeul Satului
Este un muzeu în aer liber, amplasat la periferia sudică a Chișinăului. A fost inaugurat în 1995, având drept scop reconstituirea satului basarabean din sec. XVIII–XIX
Casa – muzeu Constantin Stamati
În anul 1988, la Ocnița a fost deschis complexul memorial dedicat lui Constantin Stamati.
În muzeul conac, a fost recreată camera a șapte scriitori, birou și o cameră în care este comemorată amintirea despre urmașii lui C. Stamati. Muzeul are 350 articole , inclusiv: mobilier, cărți, fotografii, ziare și reviste.
Colinele de Aur
Colinele de Aur – roci în secțiune, reprezintă un monument natural apărat de Academia de Științe, cu numele „Aflorimentul de lângă satul Văleni”. Așadar, „Aflorimentul de lângă satul Văleni” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Cahul, Republica Moldova. Este amplasat la 0,5 kilometri sud de satul Văleni și are o suprafață de trei hectare.
Sfera „magică”
În raionul Ungheni există o minge neobișnuită cu un diametru de aproximativ 18 metri. La moment, aceasta nu este folosită în niciun fel, dar se presupune că în timpul URSS a fost proiectată pentru ca în interiorul acesteia să fie integrat un echipament de urmărire a obiectelor spațiale.
Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”
Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” a fost ridicat malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km est de Chișinău, în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944.
Schitul rupestru Bechir
Râpa lui Bechir sau „Bechirov Iar” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Soroca. În stâncile abrupte din acea vale se află schitul rupestru Bechir, considerat cel mai vechi ajuns până în zilele noastre, datând probabil din secolul VI-VIII.
Prutul de Jos
Raiul păsărilor, peștilor și plantelor a fost creat cu scopul de a proteja flora și fauna Lacului Beleu, precum și pentru a oferi condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție.
Lacul de acumulare de la Dubăsari
Lacul Dubăsari este unul dintre cele mai mari lacuri din Republica Moldova. El se află în centrul țării. Lacul este unul de acumulare, creat artificial în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al fluviului Nistru, în scopurile obținerii energiei electrice prin hidrocentrala omonimă.
Rezervația Naturală „Codrii”
Codrul constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova. În trei zone funcționale ale rezervației, au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate și 1 178 de specii nevertebrate.
Parcul Valea Morilor
Este un parc unic. Acest loc este uluitor datorită apusurile care le reflectă atât pe deal cât și în fabulosul lac amplasat în centrul parcului.
Biserica Sf. Mare Mucenic Pantelimon
Casa Muzeu Alexandr Pușkin
Edificiul este cel în care faimosul poet rus Aleksandr Pușkin a locuit timp de două luni, după ce sosise în capitala Basarabia țaristă.
Sala cu Orgă
Este un monument de arhitectură și sală de concerte. Edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola și grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică.
Turnul de apă
Este un monument de arhitectură și artă de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău Edificiul a fost zidit la sfârșitul secolului XIX- lea după un proiect întocmit de Alexandru Bernardazzi pe cel mai înalt punct al orașului de la acea perioadă.
Parcul Râșcani
Parcul Riscani este situat în partea de nord-est a orașului.Suprafața parcului este de 32 de hectare. Amplasat în 1970 pe baza unui masiv verde natural. O altă decorație a parcului este Complexul Memorial în memoria soldaților care au murit în războiul afgan, deschis la Chișinău pe 20 mai 2007.
Grădina Publică „Ștefan cel Mare”
Este poziționat în centrul capitalei, are o aleie fabuloasă a scriitorilor renumiți ai Republicii Moldova și o fabuloasă fântână arteziană.
Nobil Luxury Boutique Hotel
Defileul Trinca și Fetești
Dealuri, stânci și chei. Aici curge pitorescul râu Draghiște, are și un pod, locuri abrupte și pietriș.nci și chei raionul Edineț este deosebit de bogat în ele. Defileul de lângă satul Trinca este cu adevărat unic.
Canionul Șoldănești
Canionul Șoldănești este unul dintre cele mai lungi (16 km) și pitorești canioane din Moldova. Este format de râul Ciorna, care curge de la vest la est și se varsă în Nistru. De-a lungul fundului defileului a fost construită calea ferată, unde întâlnești și cel mai lung tunel feroviar din Moldova.
Buncărele din pădurea satului Olișcani
Urma să devină o fortăreață militară care avea să îngenuncheze Europa, însă după destrămarea URSS a rămas abandonată ca și alte obiecte militare concepute de sovietici.
Beciurile Purcari
Clădirile vechi fascinează vizitatorii cu arhitectura lor, săli mari de degustare, ecouri complete, beciuri înguste întunecate, metode moderne de producere a vinului.
Castel MIMI
Castel Mimi este o vinărie cu o istorie seculară. Aceasta a fost fondată în 1893, de către unul dintre cei mai prolifici vinificatori ai secolului XX – Constantin Mimi.Construcția conacului, inițiată din ordinul politicianului basarabean Constantin Mimi, a fost finisată în anul 1900. Arhitectura acestuia a fost preluată din practica franceză.
Peștera Emil Racoviță
Este a 13-a ca lungime în Europa și a 26-a în lume. Are circa 20 lacuri amplasate în interiorul ei. De asemenea, aceasta are un complex larg de sculpturi cu istorii diverse.
Parcul Dendrologic din satul Țaul
Este unul din cele mai mari după suprafață și mai bogate în specii de arbori și arbuști exotici; cât și unul din cele mai frumoase parcuri de tip landșaft din Moldova. Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se află reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice.
Toltrele Prutului
Toltrele Prutului (sau Stâncile Prutului) supranumite “ţara insulelor și a mărilor dispărute”, sunt un lanț de formațiuni calcaroase, înfățișate pe o distanță de circa 200 km de-a lungul Prutului de Mijloc, în apropiere de Criva, în zona graniței de nord a țării și continuă până la Cobani.
Crama Cricova
La 30 de minute de Chișinău se află Crama Cricova. A doua cea mai mare cramă subterană din lume, include 120 de kilometri de „străzi” subterane. Locul vizitelor ajung până la 80 de metri sub pământ (lățimea galeriilor este variabilă – 6-7,5 metri, înălțimea este de 3-3,5 m) rezerva numără 1,25 milioane de sticle de vin.
Conacul Manuc Bei
Conacul lui Manuc Bei sau Manuc Bey (oficial – Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey) este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova; și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa Vechilului, Clădirea Contesei, Castelul de Vânătoare, Turnul de Veghe, ș.a.
Muzeul Național de Artă
Este un muzeu amplasat în centrul Chișinăului, fiind singura instituție de acest profil din Republica Moldova. A fost fondat în anul 1939 de către sculptorul Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre -pictor francez, profesor la „Școala de Belle Arte” din Chișinău, devenit și primul director al Muzeului Național de Artă al Moldovei.
Patrimoniul muzeului numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu permanent funcționează expoziții de artă europeană, rusă și orientală
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.
Izvoarele istorice menționează ridicarea unor cetăți pe Nistru la vaduri, din lemn sau din piatră, în scaunul cărora se așază pârcălabi (vechi cuvânt românesc provenind din germana „burgmeister”) și mari căpitani : Hotin, Soroca, Orhei, Tighina și Cetatea Albă.
Casa – muzeu Constantin Stamati
Colinele de Aur
Sfera „magică”
Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”
Schitul rupestru Bechir
Prutul de Jos
Lacul de acumulare de la Dubăsari
Rezervația Naturală „Codrii”
Parcul Valea Morilor
Biserica Sf. Mare Mucenic Pantelimon
Casa Muzeu Alexandr Pușkin
Sala cu Orgă
Turnul de apă
Parcul Râșcani
Grădina Publică „Ștefan cel Mare”
Nobil Luxury Boutique Hotel
Defileul Trinca și Fetești
Canionul Șoldănești
Buncărele din pădurea satului Olișcani
Beciurile Purcari
Castel MIMI
Peștera Emil Racoviță
Parcul Dendrologic din satul Țaul
Toltrele Prutului
Crama Cricova
Conacul Manuc Bei
Muzeul Național de Artă
Cetatea Soroca