Muzeul Satului
Locații
Suntem o țară mică, dar avem locații variate și impresionante.
Muzeul Satului
Este un muzeu în aer liber, amplasat la periferia sudică a Chișinăului. A fost inaugurat în 1995, având drept scop reconstituirea satului basarabean din sec. XVIII–XIX
Casa – muzeu Constantin Stamati
În anul 1988, la Ocnița a fost deschis complexul memorial dedicat lui Constantin Stamati.
În muzeul conac, a fost recreată camera a șapte scriitori, birou și o cameră în care este comemorată amintirea despre urmașii lui C. Stamati. Muzeul are 350 articole , inclusiv: mobilier, cărți, fotografii, ziare și reviste.
Schitul rupestru Bechir
Râpa lui Bechir sau „Bechirov Iar” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Soroca. În stâncile abrupte din acea vale se află schitul rupestru Bechir, considerat cel mai vechi ajuns până în zilele noastre, datând probabil din secolul VI-VIII.
Lacul de acumulare de la Dubăsari
Lacul Dubăsari este unul dintre cele mai mari lacuri din Republica Moldova. El se află în centrul țării. Lacul este unul de acumulare, creat artificial în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al fluviului Nistru, în scopurile obținerii energiei electrice prin hidrocentrala omonimă.
Casa Muzeu Alexandr Pușkin
Edificiul este cel în care faimosul poet rus Aleksandr Pușkin a locuit timp de două luni, după ce sosise în capitala Basarabia țaristă.
Sala cu Orgă
Este un monument de arhitectură și sală de concerte. Edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola și grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică.
Turnul de apă
Este un monument de arhitectură și artă de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău Edificiul a fost zidit la sfârșitul secolului XIX- lea după un proiect întocmit de Alexandru Bernardazzi pe cel mai înalt punct al orașului de la acea perioadă.
Beciurile Purcari
Clădirile vechi fascinează vizitatorii cu arhitectura lor, săli mari de degustare, ecouri complete, beciuri înguste întunecate, metode moderne de producere a vinului.
Castel MIMI
Castel Mimi este o vinărie cu o istorie seculară. Aceasta a fost fondată în 1893, de către unul dintre cei mai prolifici vinificatori ai secolului XX – Constantin Mimi.Construcția conacului, inițiată din ordinul politicianului basarabean Constantin Mimi, a fost finisată în anul 1900. Arhitectura acestuia a fost preluată din practica franceză.
Parcul Dendrologic din satul Țaul
Este unul din cele mai mari după suprafață și mai bogate în specii de arbori și arbuști exotici; cât și unul din cele mai frumoase parcuri de tip landșaft din Moldova. Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se află reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice.
Cetatea Soroca
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.
Izvoarele istorice menționează ridicarea unor cetăți pe Nistru la vaduri, din lemn sau din piatră, în scaunul cărora se așază pârcălabi (vechi cuvânt românesc provenind din germana „burgmeister”) și mari căpitani : Hotin, Soroca, Orhei, Tighina și Cetatea Albă.
Casa – muzeu Constantin Stamati
Schitul rupestru Bechir
Lacul de acumulare de la Dubăsari
Casa Muzeu Alexandr Pușkin
Sala cu Orgă
Turnul de apă
Beciurile Purcari
Castel MIMI
Parcul Dendrologic din satul Țaul
Cetatea Soroca